Повернутись до всіх новин

07.11.22

EX-90 — перший Volvo з двонапрямленою зарядкою

Потреба збереження екології не є новою, проте така необхідність загострюється з кожним роком. Гроомадяни активніше користуються матеріалами вторинної переробки, зменшують кількість харчових відходів чи сортують їх. Також багато свідомих споживачів обирають електромобілі: суспільство прагне якнайшвидшої електрифікації, і саме вони є акселератором переходу до зеленої енергетики. Більш стійке енергоспоживання породжує новий виклик — збільшення частки відновлюваних джерел у електроенергії.

Ризик значного навантаження на мережу через підвищений попит на електроенергію зростатиме, і саме для його мінімізації компанія Volvo Cars використовуватиме двонапрямлену зарядку у електромобілях.

Відтепер разом із багатьма іншими електромобілями, Volvo утворюватимуть віртуальну силову установку – коли будуть підключені до електромережі. Вона допоможе вирішити і домашні справи, і забезпечить комфортне життя у дорозі. Після від’єднання від електромережі, власники матимуть «акумулятор на колесах». Завдяки йому вони легко приготують їжу, підключать електроінструменти, музичну систему тощо.

Перший автомобіль Volvo з двонапрямленою зарядкою

Повністю електричний EX90 стане першим автомобілем Volvo, апаратно готовим для двонапрямленої зарядки. Це зробить споживання електроенергії ще більш дешевим, ефективним та екологічним.

У поєднанні з інтелектуальним заряджанням, доступним через застосунок Volvo Cars для смартфонів, власники зможуть заряджати EX90 у час, коли низький попит та вартість електроенергії. Тобто тоді, коли енергія використовує основні ресурси саме відновлюваних джерел. Електромобіль також економитиме накопичені запаси енергії для їх подальшого використання.

Інтеграція двонапрямленої зарядки у Volvo EX90 дозволить власникам живити електроенергією свій дім та інші електричні пристрої.

«Власники Volvo EX90 заряджатимуть своє життя енергією,наголосив керівник відділу електрифікації екосистеми Олів’є Ледель. — Акумулятор EX90 багатофункціональний: ним можна зарядити електровелосипед чи живити прилади для приготування їжі на відкритому повітрі. EX90 здатний забезпечити електроенергією будинок у пікові години дня».

Також електромобіль Volvo EX90 здатен віддавати частину свого заряду іншим сумісним Volvo. І навпаки – отримає таку ж допомогу від них, якщо потрібно більше заряду для подальшої подорожі.

Очікується, що весь процес заряджання буде автоматичним і повністю керованим через функцію інтелектуального заряджання у застосунку Volvo Cars: основний алгоритм зменшить ризик повного розряджання акумулятора шляхом обмеженого використання батареї.

Ефективне використання електроенергії у побуті

Двонапрямлена зарядка, залежно від енергетичного ринку, дозволить власникам підтримувати мережу різними способами. Можна отримувати більше енергії, коли є надмірна ємність відновлюваної енергії, та під час пікового навантаження відправляти її назад у мережу. Очікується, що у майбутньому більшість електромобілів матимуть таку функцію, тому мережу вдасться балансувати частіше. А це – підвищення її загальної стійкості за рахунок зменшення потенційних втрат енергії з відновлюваних джерел.

Лише уявіть: ви повертаєтеся додому з роботи із достатньою кількістю енергії в акумуляторі, що раніше вже зарядився дешевшою та чистішою електроенергією. Увечері, коли ціни на електроенергію вищі, ви підключаєте Volvo до розетки та живите мережу. Власники EX90 отримують дві основні переваги. Перша – заощадження коштів на витрати за електроенергію – вона дешевша при використані кліматично нейтральних джерел. Друга – відправлення назад у мережу чистішої енергії.

«Volvo Cars вірить у майбутнє, де власники елекромобілів підтримують мережу за допомогою цієї технології. Це більш ефективне та стійке використання електроенергії у повсякденному житті», — сказав Олів’є Ледель.

Разом із електромобілем EX90, для комфортного використання двонапрямленої зарядки Volvo Cars запропонує також необхідне обладнання. Наприклад, удосконалений зарядний пристрій Wallbox та систему управління енергією будинку. Інші аксесуари — приміром, адаптери для електроприладів і кабелі для зарядки автомобілів — також будуть доступні.

Уся потрібна інформація за першої потреби

Сучасні автомобілі оснащені новими можливостями та технологіями, що спрощує власникам життя і підвищує безпеку. Зокрема, це мінімізація зайвих відволікань — а отже, авто повинне надавати лише чітку й потрібну інформацію.

Тому перша ціль Volvo Cars — забезпечити легкий та інтуїтивно зрозумілий перехід від ручного режиму водіння до допоміжного. А у майбутньому – і до автономного водіння. Інтуїтивний перехід стосується і доступу до функцій через екрани авто: уся необхідна інформація відображатиметься у спрощеному вигляді.

Великий центральний екран у новому Volvo EX90 — це швидкий доступ до навігації, медіа, смартфону та основних елементів керування авто. Спеціальна контекстна панель, залежно від потреб власника, запропонує найбільш доцільні дії для конкретної ситуації: паркування, руху, використання телефону тощо.

Електромобіль оснащений і другим меншим екраном, розташованим за кермом. Він надає додаткову інформацію щодо водіння: побудови маршрутів, відображення актуальної швидкості та інформації про пробіг. За допомогою цього екрану автомобіль показує співставлення у переході від одного режиму до іншого: власники завжди знають, чого очікувати від авто.

«Volvo EX90 надаватиме власникам необхідну інформацію в потрібний час. Це забезпечить цілеспрямоване, просте і безпечне водіння: автомобіль краще розумітиме, що оточує водія, і самостійно зменшуватиме плутанину, відволікання та перевантаження інформацією», — сказав Томас Стовічек, керівник відділу досвіду користувачів (UX) у Volvo Cars.

Беззаперечна довіра до автомобіля

Відтепер автомобілі Volvo, поєднуючи вдосконалені датчики, власне програмне забезпечення та основну обчислювальну потужність авто, забезпечать новий рівень розуміння власника і світу навколо. Автомобіль самостійно аналізуватиме кожну ситуацію і надаватиме контекстну інформацію на основі вхідних даних.

А це – беззаперечна підтримка автомобілем власника під час руху. Найдосконаліші на автомобільному ринку датчики забезпечать огляд на 360° в реальному часі: авто завчасно реагуватиме на події, що відбуваються навколо нього, навіть коли режим допоміжного водіння неактивний.

У режимі допоміжного водіння Volvo EX90 керуватиме собою разом із власником: постійно повідомлятиме, що він зараз бачить, на основі якої інформації діє. Він самостійно дотримуватиметься постійної швидкості і навіть допоможе змінити смугу руху.

Volvo EX90 оснащений апаратним забезпеченням для автономного водіння. Тобто в майбутньому автомобіль їздитиме самостійно, без допомоги власника. Контекстний інтерфейс користувача зробить перехід між різними режимами водіння максимально передбачуваним і плавним.

Новий Volvo EX90 переосмислює сучасну розкіш

Дизайнери Volvo Cars, працюючи над інтер’єром майбутнього EX90, мали амбітну мету: транслювати цінності через матеріали та переосмислити розкіш у сучасному світі.

Тому новий Volvo EX90 вирізняється не лише прогресивними технологіями, а й характерними рисами скандинавського дизайну: простотою, комфортом і використанням природних матеріалів.

Із ерою електрифікації пріорітети змінюються: власники обирають автомобілі за іншими критеріями, ніж раніше. Попередньо вони віддавали перевагу потужності і прискоренню, сьогодні ж більше цінуються час заряджання та запас ходу на електротязі. Поняття «автомобільна розкіш» теж трансформувалося: запах нової натуральної шкіри вже не є показником розкішного салону.

«Volvo Cars надає перевагу матеріалам, що транслюють цінності компанії. Скандинавський дизайн, взятий за основу, залишає позаду застарілу автомобільну розкіш. Комфорт власників – ось що втілює інтер’єр Volvo EX90»,розповідає Сесілія Старк, головний дизайнер.

Новий стиль в інтер’єрі EX90 підкреслює елегантність салону в авто та відображає амбітну мету Volvo Cars: стати кліматично нейтральною компанією до 2040 року.

Суміш лісової деревини та вовни

Новий SUV від Volvo оздоблений інноваційним матеріалом Nordico. Він втілює скандинавські цінності і встановлює новий стандарт дизайну інтер’єру автомобілів преміум-класу.

Nordico прогресивний і технічно вдосконалений. За основу цей матеріал має текстиль, виготовлений із перероблених матеріалів: пластикових пляшок та біоматеріалів, зібраних у лісах Швеції та Фінляндії.

Салон Volvo EX90 оздоблений дерев’яними панелями, сертифікованими лісовою опікунською радою FSC™*. У поєднанні з теплою підсвіткою вони створюють атмосферу скандинавської вітальні та нагадують скандинавську дику природу.

Сидіння Volvo EX90 виконані із суміші вовни та тканини, згідно із суворими стандартами сталого розвитку щодо екологічних і соціальних питань, а також добробуту тварин.

Volvo Cars встановлює новий стандарт використання вторинної сировини. EX90 у своєму складі містить не лише перероблені пластикові пляшки, а й майже 50 кг переробленого пластику та біоматеріалів. А це – менша кількість первинних ресурсів та використання найбільшої кількості другорядних викопних матеріалів у лінійці Volvo. У новому EX90 навіть килими частково складаються із регенерованого поліаміду.

Особлива персоналізована атмосфера

Власникам Volvo EX90 пропонує персоналізувати атмосферу всередині авто та його зовнішній вигляд. Це можливо шляхом синхронізації 7 різних «кімнат» оздоблення інтер’єру із кольорами оббивки екстер’єру.

Кожна кімната, спеціально створена дизайнерами, відображає різний характер і особливу атмосферу відповідно до смаків власника авто. А це – втілення скандинавського стилю життя та уособлення його симбіотичного зв’язку із прекрасною природою півночі.

«Дизайн інтер’єру Volvo EX90 відображає десятиліття інновацій, пояснила Сесілія Старк. — Композиція інтер’єру як процес навчання, що ґрунтується на відгуках власників авто та внутрішніх інноваціях. Це надає нові можливості подальшого відповідального пошуку».

Спокійна та стримана впевненість

Скандинавський стиль вкорінений у дизайн Volvo EX90: довгі та світлі дні скандинавського літа, віддзеркалені темними та похмурими зимами зі зміною пір року, знайшли своє відображення у панорамному даху та великій кількості скла у кабіні авто. А це – максимальна кількість світла всередині автомобіля.

«Освітлений EX90 має теплий інтер’єр і дещо холодніший екстер’єр, сказав Т. Джон Майєр. — Це пов’язано з тим, як інші сприймають жителів Скандинавії. Вони вирізняються спокійною і стриманою впевненістю. Спочатку її можна сприйняти як холодну, але після знайомства ці жителі вражають своїм теплом. Саме цю впевненість дизайнери прагнули втілити у образі автомобілів Volvo».

Новий Volvo EX90: елегантний та безпечний

Кожен автомобіль Volvo – це ідеальна гармонія форми, функцій та технічних інновацій. Найкращим відображенням цього є новий повністю електричний Volvo EX90.

Транслюючи цінності скандинавського дизайну, Volvo EX90 створений не лише елегантним, а й ефективним. Це повністю електричний сімейний автомобіль зі ще вищими стандартами безпеки.

Volvo Cars вкотре доводить: практичність і безпека не обов’язково повинні нівелювати естетичність авто.

Прикладом є інтеграція в автомобіль технології lidar, що входить до стандартної комплектації Volvo EX90. Lidar (Light Detection and Ranging) — це метод дистанційного зонування, який використовує світло у формі імпульсного лазера для вимірювання дальності з високою точністю. Ця технологія здатна виявити пішоходів на відстані до 250 метрів.

Volvo Cars працює над запровадженням технології автономного водіння, і lidar відіграє ключову роль щодо безпеки власників під час руху авто.

Т. Джон Майєр, керівник відділу зовнішнього дизайну, зазначив, що було доволі складно інтегрувати lidar так, щоб він мав і гарний вигляд, і виконував функції безпеки. «Ця технологія – очі автомобіля. Звісно, можна розташувати її навколо решітки радіатора. Це еквівалентно тому, щоб очі були на колінах. Але розумніше розмістити її якнайвище на голові, щоб можна було бачити якомога більше. Ось чому дизайнери та інженери Volvo Cars інтегрували lidar у дах авто. Таке рішення забезпечить максимальну ефективність технології» , — підкреслив Т. Джон Майєр.

Оптимізація для покращення радіусу дії

Дизайн екстер’єру нового SUV надзвичайно ефективний. Поверхня електромобіля гладка та обтічна. Звісно, аеродинамічний опір є ворогом ефективності – тому EX90 розроблений так, щоб оптимізувати запас ходу шляхом зниження такого опору і супротиву вітру.

Витончена та заокруглена передня частина авто, у поєднанні зі склом та дверними ручками на рівні кузова, забезпечує постійний потік повітря до задньої частини. Таке дизайнерське рішення зменшує коефіцієнт лобового опору авто до 0,29, як у великому 7-місному позашляховику. Аеродинамічна ефективність нового Volvo EX90 дійсно вражає.

«Дизайнери Volvo Cars, натхненні здатністю яхти розрізати хвилі океану, підкреслили красиві та витончені пропорції автомобіля. Округлий, із гордою та впевненою передньою частиною, Volvo EX90 дозволяє повітрю обтікати кузов ще ефективніше», — підкреслив Т. Джон Майєр.

Створений, щоб вражати: повністю електричний флагманський SUV EX90 презентують 9 листопада о 16:00 за київським часом, — на ексклюзивній події у самому серці Стокгольма. До найбільш масштабної світової презентації бренду 2022 року можна долучитися за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=WzkVAGPXVyY

*Номер ліцензії Volvo Cars: FSC™N004117.

Можливості описаних технологій та функцій можуть відрізнятися на кожному ринку: окремі функції можуть бути недоступні на всіх ринках і не будуть стандартними для всіх ринків, або для всіх моделей.

Пропозиція двонапрямленої зарядки спочатку буде запущена на окремих ринках. Volvo Cars досліджує варіанти використання цієї технології, щоб запропонувати на різних ринках.

Volvo EX90 буде оснащений необхідним апаратним забезпеченням для підтримки мережі. Ринки, де це буде можливим, досліджуються.

***

Volvo Cars у 2021 році

Volvo Car Group зафіксувала операційний прибуток у розмірі 20,3 млрд шведських крон. Дохід у 2021 році склав 282 млрдшведських крон, тоді як світові продажі досягли 698 700 автомобілів.

Назад до всіх новин