Повернутись до всіх новин

02.11.20

Півстоліття на варті безпеки: команда Volvo Cars із дослідження аварійних ситуацій відзначає 50-у річницю

Експерти команди Volvo Cars із дослідження аварійних ситуацій, яка цього року відзначає 50-у річницю, постійно перебувають у цілодобовій готовності. Так компанія дізнається про реальні аварійні ситуації та постійно покращує свої автомобілі.

У Volvo Cars вони відомі як внутрішні детективи компанії. Хоча також їх можна назвати власною командою Volvo з огляду дорожніх транспортних пригод — командою CSI. Це трохи змінена абревіатура назви відомого американського телесеріалу «CSI: Місце злочину».

«Наполеглива робота і вивчення аварійних ситуацій дозволяють Volvo Cars отримувати також позитивні зміни після аварійних ситуацій — це виробництво ще безпечніших автомобілів, — говорить Малін Екхольм, керівник центру безпеки компанії Volvo Cars. — Завдяки ретельному аналізу подій на кожному етапі аварійної ситуації група надає найважливішу інформацію, щоб покращувати наші авто».


Команда працює з 1970 року. У випадку аварійної ситуації з автомобілем Volvo поблизу шведського міста Гетеборг, удень чи вночі, — експерти швидко дістаються до місця події, щойно отримують повідомлення. Там вони починають дослідження та детально документують послідовність подій.

Для цього потрібно ставити питання. Наскільки сильним було зіткнення? Як швидко були задіяні системи активної безпеки? Як почуваються пасажири? Серед інших питань: якою була погода? Котра була година? У якому стані була дорожня розмітка?

Робота продовжується і після повернення до офісу: команда надсилає запити щодо отримання публічно доступних звітів поліції, контактує з водієм та, за можливості, обстежує автомобіль. Експерти також намагаються зрозуміти, як водій потрапив у аварійну ситуацію, — процес, до якого долучаються дослідники поведінки центру безпеки Volvo Cars.

Насамкінець, група звертається до людей, учасників аварійної ситуації, з проханням надати їхні протоколи медичного обстеження, надалі спеціалісти вивчають усі завдані ушкодження. Останні піддаються аналізу з боку експертів з біомеханіки у співпраці з фізиками для розуміння точних причин таких ушкоджень.

Усі зібрані дані і відомості кодуються та деперсоналізуються. Висновки з цього дослідження надаються командам із розвитку продукту Volvo, які використовують їх для розробки та впровадження нових технологій у наступних моделях автомобілів. Команда також визначає тенденції, які неможливо впровадити просто зараз, але необхідно реалізувати у майбутньому. Так Volvo Cars залишається першою серед усіх автомобільних брендів у сфер безпеки.

Щороку група експертів особисто досліджує 30–50 аварійних ситуацій, але аварії трапляються у всьому світі і дістатися до місця вчасно буває вкрай складно. У таких випадках детективи працюють над складанням плану аварійних ситуацій за підтримки співробітників Volvo та аварійно-рятувальних служб поблизу потрібного місця.

З-поміж іншого, команда також використовує інші джерела інформації, як-от загальнодоступні бази даних аварійних ситуацій, які ведуться у різних країнах світу, аби упевнитися, що вжито усіх необхідних заходів.

«Команда із дослідження аварійних ситуацій є далеко не єдиним джерелом дослідних даних для наших експертів із безпеки, але вона відіграє важливу роль у справжньому розумінні деталей, — додає Малін Екхольм. — Аварійні ситуації все ще трапляються, але сьогодні їхні наслідки набагато помірніші, а серйозні ушкодження трапляються набагато рідше».

Назад до всіх новин